Câteva norme sociale daneze pentru noii veniți

Dacă locuiți în Danemarca de ceva timp, s-ar putea să fiți familiarizați cu convențiile sociale specifice acestei țări scandinave. Pentru alții care s-au mutat recent aici, anumite lucruri ar putea veni ca o surpriză.
Iată câteva norme culturale daneze care sunt probabil naturale pentru cei care au crescut în Danemarca, dar care sunt departe de a fi comune în alte locuri.

Conversații cu străinii sau cu vecinii

Încercați să faceți schimb de amabilități cu cineva la o coadă la supermarket sau în transportul public și veți ajunge probabil să vă simțiți la fel de binevenit ca o vulpe la o ședință între găini.
Nu o luați personal. Salutul casual al străinilor nu este pur și simplu ceva obișnuit în Danemarca, în special în orașe, unde oamenii care locuiesc în același bloc trec pe scări foarte hotărâți în a nu-și recunoaște prezența reciprocă.
Deși acest lucru pare neprietenos dacă nu sunteți obișnuit cu el, reflectă tendința danezilor de a evita relațiile superficiale și de a fi personali doar atunci când sunt siguri că ambele părți se simt confortabil cu situația.
Astfel, o să-i percepeți ca și reci sau necomunicativi. Un vecin danez nu îți va bate la ușă să iți ceara o unealtă sau orice altceva de împrumut. Preferă să meargă la magazin și să își cumpere.

Purtarea pantofilor în interior

Mergeți în Coreea, Japonia, Orientul Mijlociu sau în nenumărate alte locuri și veți învăța foarte repede că este lipsit de respect să nu vă scoateți pantofii atunci când intrați în casa cuiva. În Danemarca, regulile sunt mai vagi în acest sens.
Nu este nimic rău în a vă scoate automat pantofii în interior, dar este la fel de normal să vă întrebați gazda dacă acest lucru este necesar.
Dacă vedeți că alții poartă pantofi în interior, puteți presupune că este în regulă să faceți același lucru. Nu există o regulă fixă cu privire la acest lucru în Danemarca, așa că, în unele cazuri, veți constata că toată lumea se plimbă în șosete sau chiar în papuci (pe care mulți îi aduc cu ei atunci când își vizitează prietenii).

Evitarea conflictului

Ajungerea la un consens este o parte esențială a culturii daneze, chiar și în actualul climat politic de polarizare – în orice dezacord, argument sau discuție, cele două părți continuă de obicei dialogul până când găsesc un element comun, oricât de mic ar fi acesta.
Acest lucru reflectă probabil cultura de a adera la asociații, societăți și sindicate, care este o parte importantă a vieții publice daneze. Se reflectă, de asemenea, în disputele de lungă durată dintre angajatorii publici și sindicate, cum ar fi recentul conflict dintre controlorii de trafic aerian de la Aeroportul Copenhaga și sindicatul angajaților săi.
Țineți cont de acest lucru dacă vă angajați într-o discuție cu un danez – fie că este vorba despre fotbal, politică sau X Factor, este probabil cel mai bine să nu plecați până când nu găsiți ceva la care să puteți da amândoi din cap pozitiv.

Nu vă lăudați

Legea lui Jante, sau Janteloven, este un cod de conduită care există de secole în țările nordice și care încă bântuie subconștientul danez de astăzi. Conceptul poate fi rezumat cu o frază care nu este neobișnuit să o auzi în Danemarca: “du skal ikke tro, du er noget”. Literalmente înseamnă: “nu crede că ești ceva special”.
Acest lucru pare o modalitate plictisitoare de a le spune oamenilor să nu creadă în ei înșiși, să nu încerce nimic inovator sau să rupă convențiile, și este criticat în mod obișnuit pentru aceste motive, nu în ultimul rând de către danezi înșiși. Dar, în același timp, înseamnă că succesul personal este adesea primit cu un nivel admirabil de umilință și demnitate naturală.
Pe scurt, dacă ați alergat un maraton, v-ați terminat studiile sau v-ați mutat într-un apartament nou, și vreți să anunțați asta planetei întregi pe rețelele de socializare sau în persoană, încercați să fiți discreți și modești. Ați putea fi considerat „for meget” (prea mult, exagerat – “vă dați mare”).

E ziua ta? Tu cumperi tortul

Dacă este ziua ta, nu te aștepta să primești admirația colegilor decât dacă aduci ceva dulce pentru a pune în mișcare evenimentul.
În Danemarca, se obișnuiește ca persoana care își sărbătorește de ziua de naștere să ofere tort pentru a marca ocazia. Dacă faci acest lucru, vei fi felicitat din suflet toată ziua și, probabil, câteva zile după aceea de către oricine nu te-a văzut în ziua respectivă (chiar dacă asta înseamnă că a ratat tortul).

Lipsa perdelelor

Sunt mai multe motive din care perdelele lipsesc din majoritatea caselor daneze.

  • Cultură. Danezii au o cultură a transparenței și a egalității. Ei cred că este important să fie deschisi și sinceri unul cu celălalt, iar acest lucru se reflectă și în modul în care își amenajează casele. Fără perdele la ferestre, trecătorii pot vedea în interiorul caselor, ceea ce contribuie la crearea unui sentiment de comunitate și de încredere.
  • Lumina naturală. Danemarca este o țară nordică, cu ore lungi de întuneric pe timpul iernii. De aceea, danezii prețuiesc foarte mult lumina naturală și doresc să profite la maximum de ea. Fără perdele la ferestre, lumina naturală poate pătrunde în case și le poate face mai luminoase și mai calde.
  • Design scandinav. Designul scandinav este cunoscut pentru minimalismul și simplitatea sa. Perdelele pot fi văzute ca fiind prea ornamentale sau prea tradiționale pentru gustul danezilor. Ei preferă să își decoreze casele cu elemente simple și naturale, cum ar fi lemnul, piatra și plantele.

Desigur, nu toți danezii nu au perdele la ferestre. Unii oameni preferă să își păstreze intimitatea sau să blocheze lumina soarelui puternic. Dar, în general, majoritatea danezilor nu au perdele la ferestre, iar asta face parte din ceea ce face ca Danemarca să fie o țară atât de specială.
Încă din primele mele zile in Danemarca am observat chestia asta cu perdelele (mă rog, lipsa lor). Seara, dacă stăteai pe balcon, puteai să ai propria ta versiune de Sliver urmărind geamurile blocului de vis-a-vis. Am fost șocat de atâta transparență prezentă. Unele persoane erau lipsite total de orice gram de pudoare. Ziua următoare, am deschis subiectul ăsta între colegii danezi de la birou, care mi-au răspuns simplu : “Ce e mai rușinos, că ei umblau goi prin casa lor, în proprietatea lor, sau că tu te uitai la ei ?”. N-am avut replică.

Salariul este ultra-confidențial

Danezilor nu le place să vorbească despre situația lor financiară. Este un subiect care este discutat doar cu prietenii foarte apropiați sau cu familia, dar chiar și aceste cazuri sunt foarte rare. După mai mult de opt ani de ședere pe aici nu știu venitul niciunui coleg sau amic. Chiar dacă deschizi discuția și aduci vorba despre o estimare, să zicem că le-ai cere un sfat despre ce sumă ar fi ok să ceri la un job interviu, nimeni nu îți dă nici cel mai indiciu.

Salutări, îmbrățișări, sărutari

În România, cât și în țările latine, suntem obișnuiți cu strângeri de mâna, îmbrățișări sau eventuale sărutari pe obraz. Pentru un danez, aceste gesturi sunt rezervate numai pentru membri de familie sau pentru prieteni foarte apropiați. De obicei, o strângere de mână e de ajuns. Din experianță personală, pot sa spun că, chiar și strângerea de mâna e opțională. De exemplu, când ajung la lucru, nimeni nu dă mâna cu nimeni, totul se rezumă la doar un “Hi, ‘Morgen ! ” discret. La plecare, mulți dintre colegi nici măcar nu salută, te trezești doar ca nu mai sunt la lucru.

Prietenia

E greu să intri in cercul lor de prieteni.
Mie mi-au trebuit 3 ani pentru a fi invitat de un coleg acasă, la masă, chiar dacă eu nu sunt un antisocial de felul meu. Danezii preferă grupul lor de prieteni pe care și l-au făcut în tinerețe. Nu sunt dispuși prea ușor să îl lărgească. Eu aș interpreta asta cum că nu prea ar investi ei timp, efort, sentimente, într-o relație de prietenie, decât după mult timp, după ce i se confirmă că merită ”investiția”. Spre deosebire, de exemplu, de un brazilian sau român, care după două beri deja își face planuri de vacanță cu tine și îți jură prietenie veșnică, doar pe bază de simpatie ad-hoc sau hobby-uri comune.

Categories: Societate, Cultura | Tags: , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a comment

Website Built with WordPress.com.